Turcia şi Indonezia sunt văzute ca noile vedete ale economiei mondiale de către managerii de fonduri care au la dispoziţie zeci de miliarde de dolari pentru investiţii. Cele două state au intrat în competiţie cu cele mai puternice ţări emergente din lume, depăşindu-le chiar din punct de vedere al evoluţiilor bursiere, deşi sunt considerate încă economii mult prea mici pentru a se alătura grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), scrie Bloomberg.
Indicele bursier de referinţă din Indonezia a urcat anul acesta cu 21%, în timp ce indicele pieţei de capital din Turcia a avansat cu 13%, ambele consemnând maxime istorice la finalul lunii iulie. De asemenea, randamentele obligaţiunilor denominate în moneda locală ale celor două ţări se află la cele mai scăzute niveluri din istorie, potrivit unor statistici ale băncii americane de investiţii JPMorgan Chase. La polul opus, indicele MSCI BRIC, care monitorizează piaţa bursieră din cele patru ţări BRIC, este în continuare cu 42% sub recordul maxim înregistrat vreodată, după ce a pierdut încă 1,2% în 2010.
La mai puţin de doi ani după ce criza financiară mondială a stârnit speculaţii potrivit cărora Turcia şi Indonezia ar putea intra în default, investitorii au început deja să parieze că datoria publică destul de redusă, populaţia în creştere şi condiţiile economice favorabile vor accentua creşterea economică în cele două ţări. Deşi PIB-ul combinat al Turciei şi Indoneziei este de 4,2 ori mai mic decât cel al Chinei, cele două economii conduc plutonul "Următoarelor 11", al celor 11 naţiuni emergente considerate, alături de BRIC, ca având un potenţial ridicat de a deveni cele mai mari economii ale secolului al XXI-lea.
"Există o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte modul în care cele două state sunt guvernate, dar şi în ceea ce priveşte performanţele economice", a declarat Amer Bisat, un fost of