Polonia, singurul stat membru al Uniunii Europene care a reuşit să evite recesiunea, a anunţat un plan fiscal pentru următorii patru ani care spre deosebire de cele ale majorităţii ţărilor de pe continent nu conţine măsuri de austeritate. Planul este construit în jurul celor 36 mld. zloţi (9 mld. euro) obţinuţi din vânzarea activelor statului şi din economii realizate printr-un mai bun managament al fondurilor guvernamentale, scrie Bloomberg.
Deşi executivul nu a făcut public planul în întregime, premierul Donald Tusk a prezentat o serie de propuneri, precum accelerarea vânzării activelor statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată, până la 23% şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% peste nivelul inflaţiei.
Guvernul plănuieşte să obţină 20 mld. zloţi (5 mld. euro) din vânzarea activelor statului şi doreşte să economisească 16 mld. zloţi (4 mld. euro) printr-un mai bun management al fondurilor. Autorităţile poloneze doresc să reducă astfel nevoia de emisiuni de titluri pentru finanţarea cheltuielilor.
Agenţiile guvernamentale au în permanenţă rezerve de 80 mld. zloţi (20 mld. euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a Poloniei. Ministerul de Finanţe plănuieşte să utilizeze fondurile neutilizate de agenţii pentru creditarea statului, potrivit propunerilor guvernamentale.
Planul, discutat în parlament la jumătatea săptămânii, va alimenta încrederea investitorilor în finanţele statului pentru încă un an, reducând şansele ca datoria publică să depăşească pragul de 55% din PIB, a spus Marcin Mrowiec, economist-şef al Bank Pekao din Varşovia. Comisia Europeană a estimat că datoria publică a statului va ajunge la 53,9% în 2010.
Deşi nu este un plan "realist" obţinerea de această manieră a celor 16 mld. zloţi, guvernul ar putea avea nevoie de economii de doar 6 miliarde datorită vânzărilor de active, a spus Janusz Ja