Bolnavii de la Secţia Chirurgie a Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu pot fi operaţi decât dacă îşi cumpără singuri„necesarul” pentru intervenţiile medicilor. Pacienţii arată cum sunt nevoiţi să achite, din propriul buzunar, până şi lamele de bisturiu, anestezicele, plasturii şi aţa chirurgicală.
Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova spun că trebuie să cheltuiască între 200 şi 300 de lei pentru materialele necesare unei operaţii. Florica Dincă (39 de ani), din localitatea doljeană Amărăştii de Jos, povesteşte că a cheltuit jumătate din pensia mamei pentru a-şi opera fiul de pancreatită.
Sistem sanitar bolnav în Vest: Pacienți care au devenit victime ale lamei de bisturiu
„Am dat peste 200 de lei pe pansamente, flexură, feşe, tinctură de iod, seringi, lamă de bisturiu şi aţă. Am rămas doar cu 10 lei, din care să iau de-ale gurii. Doctorul mi-a explicat că m-ar opera, dar nu are cu ce, că nu depinde de el", spune femeia, care are copilul internat la Secţia de Chirurgie Pediatrică de o săptămână, timp în care a mai cheltuit 500 de lei pe medicamente şi mâncare.
Florica este revoltată că a trebuit să cumpere până şi plasturii. „De ce mai suntem asiguraţi? Plătim de trei ori ca să ne vindecăm: la asigurări, pe pastile şi câte o mică atenţie pentru doctori, drept mulţumire că ne salvează. Acum, nu i-am luat nimic medicului, că n-am avut cu ce, deşi aşa ar fi fost frumos", a explicat femeia, care peste două zile va pleca acasă cu băieţelul de 13 ani.
Alexandru Parinescu (63 de ani), din Caracal, judeţul Olt, este programat la operaţie săptămâna viitoare. Bărbatul spune că are o afecţiune la nivelul corzilor vocale şi că a discutat cu medicul despre lista cu materiale pe care să le cumpere.
„Trebuie să ştiu dinainte de câţi bani să mă împrumut, că nu am decât 100 de lei. Banii ăştia nu-mi ajung în spital