În toate sediile de instituţii publice, birouri şi holuri, ar fi trebuit ca de astăzi să existe recipiente şi containere speciale destinate colectării selective a ambalajelor. Mai mult, un operator economic autorizat trebuie să asigure revalorificarea deşeurilor.
Printr-o lege intrată în vigoare astăzi, în cazul nerespectării obligaţiilor sunt prevăzute amenzi cuprinse între 500 şi 10.000 de lei.
La primăriile de sector şi direcţiile de taxe şi impozite, noua lege este o mare necunoscută, iar funcţionarii habar nu au de regulile europene. „La noi, femeia de serviciu selectează gunoiul în ghenele care sunt pe categorii de deşeuri de la subsolul instituţiei“, a declarat, Anatol Albu, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.
Mai mult, iritat că am prins autoritatea locală pe picior greşit, ne-a interzis fotografierea holurilor fără coşuri de gunoi. La fel s-a întâmplat şi la Direcţia de Taxe şi Impozite din sectorul 3 al Capitalei, unde nici aici, nu existau recipiente selective de gunoi.
„Potrivit legii avem 30 de zile să desemnăm persoana responsabilă cu acest lucru“, a spus Florina Gheorghe de la Primăria Sectorului 3.
Garda Naţională de Mediu promite controale pe noua lege. „Vor fi controale spontane să verificăm dacă instituţiile publice vor respecata regulile aplicate din alte ţări europene“, a spus Eduard Drăguşin, purtător de cuvântla Garda de Mediu.