Directiva Parlamentului European şi a Consiliului cu privire la aplicarea principiului egalităţii de tratament dintre bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă a intrat în vigoare în data de 4 august. Aceasta face parte din pachetul "Reconcilierea vieţii profesionale cu viaţa privată şi viaţa de familie", lansat de Comisia Europeană la începutul lunii octombrie 2008.
Actul normativ comunitar defineşte lucrătorii independenţi ca fiind toate persoanele care desfăşoară o activitate lucrativă aducătoare de profit, pe cont propriu, în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională şi recunoaşte munca soţilor colaboratori / partenerilor de viaţă.
În cazul în care într-un stat membru există un sistem de protecţie socială pentru lucrătorii independenţi, directiva dă posibilitatea soţilor colaboratori/partenerilor de viaţă ai lucrătorilor independenţi de a beneficia de protecţie socială, pe bază voluntară sau în mod obligatoriu, conform cu dreptul intern. Statele membre pot prevedea ca această protecţie socială să fie proporţională cu participarea la activităţile lucrătorului independent şi/sau cu nivelul contribuţiei.
Actul comunitar asigură femeilor care desfăşoară o activitate independentă şi soţiilor colaboratoare ale lucrătorilor independenţi dreptul de a primi o alocaţie de maternitate adecvată, pe bază voluntară sau obligatorie, care să le permită întreruperea activităţii profesionale din motive de graviditate şi lăuzie pe o perioadă de minim 14 săptămâni.
Statele membre au obligaţia de a transpune prevederile directivei în legislaţia naţională până cel târziu la data de 5 august 2012.
C.P. Directiva Parlamentului European şi a Consiliului cu privire la aplicarea principiului egalităţii de tratament dintre bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă a intrat în vigoare în data de 4 august. Aceasta face