Căpuşele, meduzele, văduva neagră și dragonul de mare au provocat pe rând panică printre turişti. Vietățile au trimis zeci de turiști la Urgență, cu înțepături și reacții alergice locale. Vâlva creată de această spaimă a fost pusă deseori de investitorii din turism pe seama detractorilor litoralului românesc.
Turiştii sunt nedumeriţi. „Până acum nu am mai auzit de dragonul de mare. Autorităţile trebuia să facă publice aceste situaţii, să ne anunţe că există antidot în caz de înţepătură. Tot autorităţile trebuia să mediatizeze ce trebuie să facă turiştii imediat după ce sunt înţepaţi“, spune Gheorghe, un turist din Deva, venit cu familia la Eforie.
Medicii Spitalului de Urgență Constanța consideră că panica turiștilor este exagerată. „Cazurile întâlnite nu au fost grave. Pacienții au primit tratament cu hidrocortizon, iar cei mai mulţi nu au necesitat internarea. Totuși unii, mai mult speriați, au vrut să rămână sub supraveghere medicală. Mai expuşi la riscurile unor reacții alergice sunt cardiacii, persoanele care suferă de alergii sau cele cu o imunitate scăzută. Este bine ca imediat ce au fost înţepaţi, turiştii să încerce să sângereze cât mai mult rana“, a declarat dr. Liliana Tuţă, medic în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.
Opinia sa este întărită de colegul său, dr. Florian Stoian: „Ar putea fi afectați copiii și vârstnicii, suferinzii de astm bronșic. Dar din experiența noastră, nu s-a întâmplat ca un bolnav să sufere prea mult de pe urma acestor înțepături, care provoacă reacții mai mult locale, amorțeli“.
„Fiorosul“ dragon de mare, periculos cât o viespe
Biologul Răzvan Popescu-Mirceni, coordonatorul Societăţii de Explorări Oceanografice Oceanic Club, argumentează că dragonul de mare - sau dracul de mare, cum îi mai spun pescarii - este periculos cât o viespe. „Este răspândit în toată Marea Neagră, atât pe litoralul bulgăresc