Concurenţa de pe piaţă a fost unul dintre factorii care au provocat scăderea câştigului din comisioane înregistrat de BRD în primul semestru, alături de reducerea volumului de activitate a băncii şi de introducerea noilor reglementări privind comisioanele de rambursare anticipată, afirmă Guy Poupet, preşedintele BRD-SocGen, a doua mare bancă după active.
"Scăderea veniturilor nete din comisioane a fost provocată de reducerea volumului de activitate, de introducerea noilor reglementări privind comisioanele de rambursare anticipată şi a celorlalte norme europene, dar şi de concurenţa care se manifestă pe piaţă şi ne obligă să diminuăm comisioanele pentru a ne menţine poziţia", a declarat Poupet într-un interviu pentru ZF. Venitul net din comisioane a scăzut cu 2% în semestrul I, contribuind la reducerea profitului net cu 13,7%, până la 367 mil. lei (88,5 mil. Euro).
Un stimul important pentru creşterea concurenţei dintre bănci în perioada următoare este ordonanţa de urgenţă din luna iunie privind contractele de credit, însă Guvernul tocmai s-a angajat faţă de FMI să o modifice astfel încât prevederile să nu se mai aplice şi creditelor vechi. Prin aplicarea ordonanţei, BRD a renunţat la comisioanele de rambursare anticipată care ajungeau şi la 5%, limitându-le la 1% pentru creditele cu dobândă fixă dacă rambursarea se face cu mai mult de un an înainte de scadenţă, în timp ce pentru creditele cu dobândă variabilă comisionul a devenit zero. Poupet spune că banca încearcă să susţină veniturile din comisioane prin introducerea de noi produse şi servicii, aşa cum au fost în primul semestru cardurile personalizate cu fotografia preferată a posesorului sau dispozitivele de plată rapidă fără cod PIN. "Vom continua să imaginăm noi produse. Aceasta face parte din strategie, dar şi din capacitatea demonstrată a BRD de a fi lider în inovare, de a fi