După recesiunea mondială şi după criza datoriilor din zona euro ar putea urma o criză a alimentelor. Lumea ar putea fi victima unui crize a alimentelor cauzată de o creştere puternică a preţului grâului după ce Rusia a interzis temporar exportul de cereale, potrivit unui executiv din Indonezia, cel mai important cumpărător asiatic de cereale, scrie Bloomberg.
"Vom observa o reacţie în lanţ, cererea pentru porumb va creşte şi preţurile se vor majora în consecinţă. Industriile alimentare se vor orienta spre porumb şi soia", explică Franciscus Welirang, preşedintele Flour Mills Association din Indonezia.
"Acesta este sfârşitul grâului ieftin." Rusia a anunţat că va interzice temporar exportul de cereale, deoarece recolta va fi mult mai mică din cauza secetei provocate de valul de căldură din ultima perioadă. În mai puţin de două luni preţul grâului s-a dublat, iar preţul celorlalte cereale a atins un nivel maxim pentru perioada de după august 2008. În acel an preţul grâului a atins un nivel record, alături de orez, trimiţând preţurile alimentelor în sus şi provocând revolte sociale în statele sărace, printre care şi Egiptul.
Preţul grâului este aşteptat să continue să crească. O asemenea situaţie ar conduce la majorarea ratelor dobânzii în multe state. Această situaţie survine la puţin timp după ce pieţele bursiere şi de obligaţiuni din statele cu economii emergente începuseră să îşi revină, animate de o relaxare a crizei datoriilor din zona euro. Pieţele ar putea să o ia din nou pe un trend descendent. Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), parte a ONU, a modificat în scădere estimările privind recolta mondială de grâu cu circa 4%, şi a anunţat că situaţia s-ar putea continua şi anul viitor dacă seceta continuă în Rusia, cel mai mare producător de grâul din Europa. Majorarea preţului la