Ploile, grindina şi inundaţiile au distrus multe hectare de culturi. Efectele vremii de cod galben se reflectă în preţurile legumelor şi fructelor de la tarabă, mai mari şi de cinci ori decât anul trecut.
Vremea capricioasă din acest an, ploile, vijeliile şi inundaţiile au adus pierderi însemnate pentru agricultorii din tot judeţul. Sute de hectare de culturi au fost distruse, iar în alte locuri vremea nu a permis nici măcar semănarea sau plantarea culturilor.
„Este dezastru. Nu ştiu dacă anul acesta o să scoatem jumătate din recolta de anul trecut. De aceea sunt şi scumpe roşiile, de exemplu, pentru că nu sunt”, a declarat Maria Sas, o vânzătoare de legume din Şiria. Femeia a mai explicat că nu crede sub nicio formă în ieftinirea produselor, ci din contră, mai repede crede că acestea se vor mai scumpi.
An fără bulion
În aceste condiţii, arădenii susţin că se rezumă la a-şi face pofta cu trufandale de sezon şi renunţă la a mai pune provizii pentru iarnă. „Este incredibil. Roşiile de grădină de abia au apărut şi se vând la cinci, şase lei kilogramul. Anul trecut pe vremea asta erau la maxim un leu. Am discutat cu soţia şi nu vom mai pune bulion că nu merită”, a declarat în această dimineaţă Petru Scrutaru, un arădean.
La rândul său, Petru Horga, deţinătorul unei ferme legumicole spune că de exemplu în acest an, a pierdut aproape toate răsadurile. „Fiindcă a plouat atât de mult, nu s-a putut planta şi am rămas cu răsadurile pe cap”, a explicat bărbatul una dintre cauzele crizei de legume.
De la producţii record la sărăcie
Dacă anul trecut, producătorii erau nevoiţi să dea marfa pe nimic sau pur şi simplu să o arunce, anul acesta pierderile înregistrate în Arad sunt uriaşe. „Doar pe zona Crişului, pierderile la legume şi la fructe sunt estimate la minim trei, patru milioane de lei”, a declarat inginerul agronom Ioan Mălăeş.