Spitale in faliment, sali de operatie inchise, medici descurajati, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente cumplit de scumpe. In Romania, sistemul sanitar e in colaps. Am putea fi tentati sa dam vina doar pe criza, insa ar fi o greseala. Ceea ce se intimpla astazi in spitalele de la noi se datoreaza in mare masura lipsei de strategie si de viziune a unor directori. Deciziile lor gresite, nesanctionate, au saracit spitalele pe care le conduc cu miliarde de lei, si au provocat dezastru.
Haosul din sistemul sanitar nu a fost declansat doar de criza, ci cu aportul unor directori de spitale care s-au instalat comod in fotolii, pentru a-si gestiona de acolo propriile interese. Lor li se adauga manageri care au fost tinuti in functie, fara sa fie trasi la raspundere ca au pierdut, prin decizii gresite, miliarde de lei. Si astfel am ajuns astazi in situatia de a privi neputinciosi la prabusirea sistemului: falimente, sali de operatie inchise, medici care fug din tara, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente.
Cel care accepta sa se opereze, in multe dintre spitale trebuie sa-si cumpere medicametele. In multe altele, pacientii nu primesc tratamentul de care au nevoie. Iar medicii nu mai au nicio speranta ca vor face vreodata medicina la cel mai inalt nivel.
Sistemul sanitar din Romania n-a fost niciodata foarte sanatos. Salarii mici, lipsa de medicamente, mizerie - aceasta este imaginea spitalelor care ne urmareste de zeci de ani. E adevarat ca sistemul e subfinantat, dar banii care ajung la spitale nu sunt neaparat putini. Exista directori care cu aceleasi resurse fac performanta si-au reusit sa-si transforme spitalele in centre comparabile cu cele din vest. Si asta datorita unor manageri care au demonstrat ca pot face performanta cu bani putini, dar pricepere multa.
In spitale nu e doar lipsa de bani. Ci si de vointa, strategie sau viziun