Media scumpirilor – inflaţia – ar putea „sări“ cu trei procente imediat după majorarea, în iulie, a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 24%, estimează conducerea Băncii Naţionale.
În perioada următoare, inflaţia ar mai putea avansa cu un procent, ceea ce per ansamblu ar însemna un plus de 4% al preţurilor, în medie, cauzat de majorarea TVA.
UPDATE Isărescu: Preţurile vor creşte cu cel mult 4% ca urmare a majorării TVA - Ţigările, mai scumpe cu cel puţin 5%
„Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariul de bază, pentru că există un deficit pronunţat de cerere. Contează şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua.
Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei. Vorbind despre evoluţia din trimestrul al doilea, Isărescu a arătat că preţurile administrate şi-au accentuat majorările, în mod substanţial la medicamente.
De altfel, el a menţionat preţurile administrate printre incertitudinile viitoare privind evoluţia inflaţiei. Referitor la ţigări, Isărescu crede că acestea se vor scumpi, în medie, cu 5%.
Vârful scumpirilor va fi atins în toamnă
Potrivit ultimelor proiecţii ale BNR, rata inflaţiei va creşte continuu până pe la mijlocul trimestrului al treilea, după care - în noiembrie-decembrie - va începe să revină pe un trend descendent. Vârful de 8,3%-8,5% ar putea fi atins în septembrie, iar la finele anului inflaţia ar scădea sub 8%, arată estimările băncii centrale.