Romgaz, singurul producător de gaze naturale care se află în portofoliul statului român, spune că în prima jumătate a anului a importat mai multe gaze din Rusia, la un preţ dublu faţă de cel din producţia internă, în contextul în care compania îi alimentează de mai bine de un an pe marii consumatori, cum ar fi grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, numai cu gaze din producţia proprie.
"În primul semestru din 2010, 37% din gazele comercializate de Romgaz au fost livrate către consumatorii întreruptibili", spun reprezentanţii companiei.
În mai anul trecut, guvernul a luat o măsură de sprijinire a industriei locale prin alimentarea marilor consumatori exclusiv cu gaze din producţia internă, măsură care va mai dura până în luna octombrie a acestui an. În mod normal, orice consumator din România consumă gaze la un preţ de coş în care intră într-un anumit procent şi gazele ruseşti, al căror preţ este de două ori mai mare comparativ cu cel recomandat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru cei doi producători locali, Petrom şi Romgaz. Prin reducerea costurilor de achiziţie a gazului, consumatorii întreruptibili şi-au modificat semnificativ costurile, lucru care a avut un impact benefic asupra bussinesurilor. Prin consumator întreruptibil se înţelege acel consumator care acceptă reducerea consumului până la oprire în scopul asigurării protecţiei aprovizionării consumatorilor casnici în anumite situaţii. O astfel de situaţie a fost iarna foarte grea de anul acesta.
Practic, în contextul în care Romgaz dă o mare parte din ceea ce produce către această categorie de consumatori, pentru satisfacerea cererii provenite din alte părţi, inclusiv populaţia, compania trebuie să importe mai mult.
Printre cei mai mari consumatori de gaze naturale sunt cei din industria chimică, iar dintre aceştia g