Căsătoria nu mai este ca pe vremuri, când îţi luai buletinul şi aleasa şi dădeai o fugă la Primărie. Acum, trebuie să procuri numeroase documente, cu cel puţin 10-14 zile înainte, pentru a te putea prezenta în faţa ofiţerului de Stare Civilă.
Citiţi şi:
Sex la liber şi 200 de euro: miză de căsătorie în puşcărie
Ai nevoie de certificat prenupţial (valabil 14 zile), certificatele de naştere în original şi o copie xerox, dar şi de buletinele de identitate, la care se adaugă alte două copii xerox. Evident, e nevoie şi de martori (de regulă naşii) care trebuie să aibă buletinele la ei.
Costurile „operaţiunii" sunt de circa 50 de lei (fără a include aici transportul, şampania, pişcoturile, florile şi nunta propriu-zisă), din care certificatul medical prenupţial costă 30 de lei, taxa de fotografiat - 7 lei, taxa de filmare - 10 lei, copiile xerox - 3 lei.
Dacă alegeţi să vă căsătoriţi în timpul săptămânii, nu veţi plăti nici o altă taxă. În schimb, dacă veţi semna actele de stare civilă sâmbăta sau duminica, veţi scoate bani din buzunar 69 de lei, taxa de oficiere a căsătoriei.
În cazul căsătoriei cu un străin, lucrurile se complică serios. Pe lângă traducător, trebuie o dovadă autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, care să certifice că sunt îndeplinite condiţiile de legea naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
Urmează certificatul de naştere cu apostilă, tradus şi legalizat la notariat, dar şi declaraţii notariale ale viitorilor soţi, din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile necesare pentru oficierea căsătoriei în România. Toatea acestea costă între între 300 şi 500 de lei.