Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, a inregistrat in al doilea trimestru un profit operational de 24,4 milioane de euro, mai mic cu 59,7% fata de perioada similara din 2009, printre factorii principali ai acestei diminuari numarandu-se programele de plecari voluntare din companie, arata datele din raportul OTE, grupul grec care detine compania.
In cazul in care compania nu ar fi initiat programele de plecari voluntare care au costat 17,2 milioane de euro in trimestrul al doilea, profitul operational s-ar fi redus cu 32% la 41,6 milioane de euro. Comparativ, in primul trimestru operatorul a investit 3,1 milioane de euro in astfel de programe, iar intre aprilie si iunie anul trecut aproximativ 0,6 milioane de euro.
„Ca urmare a schemei de plecari voluntare din companie, cheltuielile operationale fara depreciere si amortizare au crescut cu 11,8% in trimestrul doi 2010 fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresterea semnificativa de 16,6 milioane de euro a costurilor cu pachetele compensatorii, corespunzand celor 645 de pozitii care au fost eliminate. In plus, 127 de angajati si-au exprimat intentia de a parasi compania pana la finalul lunii septembrie 2010”, explica Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, adaugand ca in lunile urmatoare compania va continua reducerile de costuri.
Din iunie anul trecut compania a redus personalul cu peste 1.000 de angajati (aproximativ 10% din total) numarul salariatilor scazand de la 10.230 de persoane in iunie anul trecut la mai putin de 9000 de persoane la finalul lui iunie anul acesta.
Un alt factor important care duce la micsorarea profiturilor pe piata locala de telecomunicatii este scaderea continua a preturilor ca urmare a competitivitatii acerbe.
Astfel, chiar daca a inregistrat o scadere importanta a profitului operational, Romte