Prevenirea obezităţii trebuie să înceapă înaintea vieţii propriu-zise, chiar din timpul celor noua luni petrecute în uterul mamei. Cercetările arată că femeile care se îngraşă prea mult în timpul sarcinii au bebeluşi cu o greutate mai mare, iar aceşti copii sunt mai predispuşi să devină obezi de-a lungul vieţii.
Mai mult de jumătate dintre americani sunt supraponderali, motiv pentru care cercetătorii încearcă de ani buni să găsească posibile cauze ale creşterii excesive în greutate, scrie revista Time.
Până acum, cercetătorii nu au reuşit să excludă rolul genelor în cazul îngrăşării. Presupunerea cercetătorilor era că dacă mamele cu o greutate mai mare nasc copii mai graşi, este posibil ca genele femeii să îi provoace creşterea excesivă în greutate din timpul sarcinii şi că acele gene, transmise copilului, contribuie la obezitatea acestuia.
Un nou studiu elimină însă această posibilitate. Oamenii de ştiinţă din Boston au analizat un eşantion reprezentativ de femei care au născut de cel puţin două ori între 1989 şi 2003, pentru a putea compara sarcinile aceleiaşi participante. Pe baza acestor date, cercetătorii au concluzionat că kilogramele câştigate de mamă în timpul sarcinii duc la o greutate mai mare a nou născutului, dar că acest lucru nu depinde însă de factori genetici.
"Noutatea acestui studiu este abordarea familială, care reduce influenţa factorilor genetici. Când comparăm copiii aceleiaşi femei, ne dăm seama că greutatea la naştere nu se datorează genelor, ci are legătură doar cu creşterea în greutate", a spus Matthew Gillman, director al unui program de prevenire a obezităţii din cadrul Facultăţii de Medicină de la Harvard.
Autorii studiului, publicat în revista de sănătate Lancet, au analizat înregistrările de natalitate ale 513.501 de femei şi ale celor 1.164.750 de copii ai lor, din oraşele americane New Jersey şi Michigan.