Un bărbat din Dolj susţine că a fost ameninţat de un cămătar din Calafat. Doljeanul ajuns victimă a cămătarilor după ce a împrumutat aproape 6.000 de lei. Cămătăria devine pe zi ce trece un fenomen de amploare în România. Datornicii sunt ameninţaţi şi chiar bătuţi. Li se cer dobânzi la dobânzi uriaşe.
Criza îi îndeamnă pe mulţi români să se împrumute la cămătari. Aceştia profită însă de necazurile oamenilor şi le împrumută bani cu dobânzi care ajung şi la 100 la sută pe lună. De multe ori saltă dobânzile de la o zi la alta. În acest moment, cămătăria propriu-zisă nu este pedepsită de Codul Penal. Poliţia poate interveni doar când este vorba de şantaj sau ameninţări.
A depus plângere la poliţie
Aşa a ajuns un doljean să depună plângere la poliţie, după ce, susţine el, a fost forţat să semneze o chitanţă de mână prin care se obliga să restituie dublu suma împrumutată. Emilian Buică a povestit poliţiştilor că a ajuns prin intermediari la un cămătar cunoscut din Calafat. El a împrumutat suma de 5.900 de lei, în mai multe tranşe. Când a mers să ia ultimii bani din împrumut a avut o mare surpriză: "M-a luat la el acasă, mi-a pus banii pe masă, în curte la el şi a venit cu un caiet. 12 milioane, da. Şi a venit cu un caiet şi a spus, ţi-am dat şi banii ăştia, scrie aici ce îţi dictez eu. Am scris chitanţa cu vorbele, nu mi-a dat voie să adaug sau să modific un cuvânt. Am scris că am împrumutat 5.000 de euro. Iar dacă nu-i dau într-o lună înapoi, voi plăti dublu", a declarat în plângere Emilian Buică.
Cămătarul neagă acuzaţiile
Luat la bani mărunţi de către poliţişti cămătarul nu recunoaşte nimic: "Eu nu am treabă cu el. Eu mi-am cerut banii pe care i-am dat acum un an jumate, 10.000. L-am ajutat că i-a murit nevastă-sa", a spus cămătarul, citat de Realitatea.net. Rudele şi vecinii bărbatului spun că tot satul se teme de cămătari. "Eu c