Cea mai veche emisiune de SF din Europa, Exploratorii lumii de mîine, va avea, pe 14 august, ediţia cu numărul 100 de cînd se difuzează la Radio România Cultural (nu am luat în calcul şi reluările). Despre această emisiune am stat de vorbă cu Ştefan Ghidoveanu, realizatorul ei din ultimii 20 ani.
Spune-mi ceva din istoria acestei emisiuni. Cînd a început, cine a realizat-o înaintea ta...
Exploratorii lumii de mîine s-a numit la început Radiobiblioteca SF. Avea 30 de minute, ca şi acum, iar cea mai veche ediţie pe care am găsit-o eu este din 27 ianuarie 1982. Cum decizia înfiinţării acestei emisiuni a fost luată de conducerea Programului 3 al Radiodifuziunii Române după Romcon-ul de la Iaşi, din noiembrie 1981, cred că aceasta este şi prima ediţie difuzată vreodată. Redactor a fost Dan Ursuleanu, care s-a descurcat excelent în postura de sefist radiofonic şi a obţinut o „mărire“ a spaţiului de emisie la o oră, pe la sfîrşitul lui 1982, mi se pare, moment în care s-a schimbat şi denumirea în Exploratorii lumii de mîine. De atunci, emisiunea s-a difuzat neîntrerupt, cu două excepţii, prilejuite de evenimentele din Decembrie 1989 – care au dus la restructurarea Radioului public – şi de mutarea pe Radio România Cultural, după desfiinţarea postului Radio România Tineret şi trecerea acestuia pe Internet, sub titulatura de Radio3.net.
Cum ai ajuns să faci emisiunea? Îl ştiai pe Dan Ursuleanu? Lucrai în Radio?
După Romcon-ul de la Sibiu, din toamna lui 1982 – unde atît eu, cît şi Cenaclul „Modul 13 SF“ (al cărui preşedinte eram) ne-am făcut remarcaţi prin obţinerea mai multor premii naţionale şi prin propunerea de a organiza Romcon-ul din 1983 la Clubul Uzinelor „23 August“ din Bucureşti –, Dan Ursuleanu mi-a propus să colaborez la emisiunea sa cu un serial despre filmul SF, pe care l-am intitulat Uzina de vise. După un timp, am prelu