Un reprezentant al administraţiei americane a luat parte pentru prima oară la ceremoniile organizate, astăzi, la 65 de ani de la lansarea bombei atomice la Hiroshima, relatează AFP. Peste 140.000 de oameni au fost ucişi atunci. Sursa: REUTERS
Niciun preşedinte american nu a mers în cele două oraşe japoneze, dar numeroşi cetăţeni niponi speră într-o vizită a lui Barack Obama la Hiroshima în noiembrie, cu ocazia summitului Forumului economic Asia-Pacific de la Yokohama (la sud de Tokyo).
În aprilie 2009, Obama a făcut apel, la Praga, la construirea "unei lumi fără arme nucleare", într-un discurs care i-a adus premierul Nobel pentru Pace. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Comemorare la Hiroshima
Pentru o lume fără arme nucleare
Reprezentanţi din peste 70 de state au fost prezenţi alături de zeci de mii de oameni veniţi să asiste la ceremoniile emoţionante de la Memorialul Păcii.
Şi Franţa şi Marea Britanie, aliate ale Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au trimis de asemenea diplomaţi în oraşul transforamt în infern în 1945, un gest în favoarea dezarmării nucleare.
Japonia, singura ţară care a fost ţina atacurilor nucleare, pe 6 august la Hiroshima şi 9 august Nagasaki, a cerut abolirea armelor de distrugere în masă.
Americanii susţin că bombardamentele au fost necesare pentru a pune capăt războiului şi n-au prezentat niciodată scuze pentru cele 210.000 de victime, majoritatea civili.
"Umanitatea nu trebuie să mai repete oroarea şi suferinţele cauzate de armele nucleare. Japonia ca unică naţiune care a fost victima bombardamentelor atomice în timpul războiului are o responsabilitate morală de a lupat pentru o lume fără arme nucleare", a declarat premierul nipon, Naoto Kan, într-un discurs.
Statele Unite au fost reprezentate de ambasadorul american la Tokyo, John Roos, care a depus o coroană de