Sorin David, avocatul coordonator al firmei D&B David şi Baias, apreciază că interesul din partea investitorilor străini a început să crească, comparativ cu anul trecut, iar criza poate duce la creşterea atractivităţii pieţei locale, în condiţiile în care salariile şi costul mărfurilor au scăzut.
"Noi am dezvoltat o economie fără campioni naţionali cu capital autohton, astfel că depindem de fluxurile externe. În perioada 2007-2008 nu mai eram o destinaţie extrem de atractivă. Între timp au scăzut salariile, furniturile, astfel că putem relua modelul de creştere din 2001-2004, bazat pe export. Am încercat să creştem pe consum, dar nu am ştiut să gestionăm acea perioadă", apreciază avocatul.
Pentru ieşirea din actualul blocaj al mediului privat una dintre măsurile imediate care ar trebui rezolvate de către Guvern este cea a rambursărilor de TVA. În rest, David, care a absolvit şi studii post-universitare în dreptul taxelor în Chicago, apreciază că nivelul de fiscalitate nu este unul împovărător pentru companii, comparativ cu alte ţări.
"Lichiditatea pe TVA trebuie rezolvată. Dacă statul ar plăti TVA de 1,7 miliarde de euro către companii, cât se vehiculează că ar fi restanţele, aceşti bani ar ajuta într-adevăr sistemul privat. Restul taxelor consider că sunt suportabile comparativ cu alte ţări. Pot fi unele state mai interesante din punctul de vedere al taxelor, dar nu sunt stabile politic", mai spune avocatul.
David coordonează firmele D&B David şi Baias, firma de avocatură corespondentă a PricewaterhouseCoopers România, cu venituri de 4,4 milioane de euro anul trecut, cifră care o plasează în top 10 cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.
Afacerile avocaţilor sunt legate de mersul general al economiei, astfel că deşi scăderea pieţei nu a fost semnificativă anul trecut - unii jucători înregistrând chiar creştere - volumul