Vecinii de la Vest au închis uşa în nas reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional(FMI), şi nu le-a păsat deloc. Ba, mai mult, au reuşit să se împrumute de pe pieţele financiare internaţionale. Ce-i drept, la costuri mai mari decât ar fi făcut-o de la FMI, precum România. Toţi oficialii unguri, în frunte cu premierul Viktor Orban, au transoformat ruperea înţelegerii cu Fondul, într-o luptă de „neatârnare”.
„Eliberarea” Ungariei de Fondul Monetar Internaţional este un pas înainte către autodeterminarea naţiunii, iar după ce actualul acord stand-by expiră în octombrie, Budapesta nu va mai fi legată de instituţia internaţională”, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
Citeşte şi:
VIDEO Ungurii ne arată ce vine după deciziile anti-criză din România
Amnistia fiscală, soluţie italiană pentru România?
România este falită - Cum am lăsat să treacă două decenii de erori
„Lupta de clasă” în Ungaria
Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat că problema salariului guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate şi Uniunea Europeană (UE) sau FMI nu au niciun cuvânt de spus în această chestiune.
Ungaria trebuie să fie recunoscătoare celor de la FMI şi UE, pentru că au salvat ţara de la colaps financiar în 2008, însă au impus condiţii foarte dure, a dăugat el.
„Ungaria trebuie să fie recunoascătoare FMI că nu a lăsat ţara să urmeze soarta Greciei. Chiar dacă a impus condiţii foarte dificile, a oferit o alternativă la prăbuşire”, a spus premierul.
Acordul stand-by nu este un „cadou, ci un împrumut” cu dobândă, care expiră în octombrie, după care Ungaria şi FMI pot să meargă pe drumuri separate, a subliniat Orban.
Băsescu: "Dacă nu continuăm cu măsurile de austeritate şi în 2011 nu redresăm România"
Guvernul creşte taxele şi impozit