În numărul 500 al "Ziarului de Duminică", am vorbit despre unele dintre volumele acestei colecţii a Editurii Univers Enciclopedic care se adresează în egală măsură specialiştilor şi publicului larg şi în care apar cărţi de referinţă din domeniu. Continuăm prezentările.
Jean-Paul Sartre - Psihologia emoţiei. Traducere, eseu introductiv şi note de dr. Leonard Gavriliu. "Nimic mai elementar şi, totuşi, nimic mai complex şi mai greu de explicat decat emoţia", spune traducătorul. Cartea oferă in extenso teoria fenomenologică a lui Jean-Paul Sartre, "una dintre cele mai elegante din cate s-au formulat despre emoţie". Sartre demonstrează că emoţia nu este un accident, ci un "mod de existenţă a conştiinţei", unul dintre modurile în care ea înţelege să fiinţeze în lume, în sensul dat de Heidegger acestui termen. În addenda traducerii apare textul integral al capitolului despre emoţie din tratatul de psihologie al lui William James (1842-1910). Prefaţatorul demonstrează legăturile dintre cele două texte.
Alfred Adler - Psihologia şcolarului greu educabil. Traducere, cuvant înainte şi note de dr. Leonard Gavriliu. Celebru psiholog (membru al faimosului triumvirat al psihanalizei Freud-Adler-Jung, Alfred Adler este creatorul "psihologiei individuale". "Copiii-problemă de care se ocupă Adler în această carte provin de obicei din familii dezorganizate, sunt băieţi şi fete care se află uneori în pragul delincvenţei juvenile sau al prostituţiei, dacă nu cumva au şi intrat în vizorul poliţiei. Autorul profesează o psihoplogie profund empatică, sigură pe diagnostice, dublată de o nu mai puţin comprtehensivă pedagogie a delincventului in nuce."
Gaston Berger - Tratat practic de cunoaştere a omului. Prefaţă de Rene Le Senne. Traducere, preambul şi note de Michaela Branduşa Malcinschi. Eseu introductiv de dr. Leonard Gavriliu. Filosoful, psihologul şi pedagogul Gaston