Definiţia infracţiunii era semnul secret al şpăgarilor. Studenţii Universităţii „Hyperion“ – filiala Caraş-Severin au plătit câte 1.500 de euro ca să intre în sala de examinare siguri de o notă mare.
Procurorii anticorupţie care anchetează scandalul şpăgii la licenţă de la Universitatea „Hyperion" au stabilit care era mecanismul pus în funcţiune de studenţii şi de profesorii corupţi.
Studenţii la Drept dispuşi să plătească pentru a lua uşor licenţa primeau o „parolă" care trebuia să se găsească apoi în teza de licenţă. Zeci de studenţi din Caransebeş (Caraş-Severin) şi-au însemnat în acest fel lucrările, pentru a fi siguri că sunt recunoscute de profesorii care încasaseră de la ei sume importante, de până la 1.500 de euro de student.
Culmea ironiei: parola era reprezentată chiar de definiţia juridică a „infracţiunii", care trebuia să se găsească pe ultima pagină a lucrării. Potrivit procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Timişoara, profesorul verifica dacă fraza-consemn există la verificarea fiecărui student.
Căutătorul de parolă, fost dascăl de poliţişti
„Dacă dădea cu ochii de definiţia infracţiunii, studentul avea parte de o examinare strict formală, după care lua nota maximă", se arată în rechizitoriu. Printre acuzaţi se numără un fost şef de catedră la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, care i-a învăţat legea pe mii de ofiţeri care lucrează acum în Poliţia Română, timp de aproape 20 de ani.
Profesorul Gheorghe Stancu, 56 de ani, coordonatorul admiterii la masteratul pentru Dreptul Afacerilor la Universitatea „Hyperion", este acum acuzat că a căutat semnele lăsate de studenţii şpăgari, primind la schimb aproape 50.000 de euro.
Stancu a fost arestat alături de Nicoleta Gumă, de 58 de ani, director al Muzeului din Caransebeş şi un lider al studenţilor şpăgari, Eugen Tacotă, de 35 d