Indiferent că suferi de gastrită, de ulcer, de migrenă sau de diabet, cartofii îţi pot fi de ajutor. Află în continuare cum poţi prepara cu uşurinţă şi cum poţi folosi leacurile pe bază de cartofi.
1 Sucul, bun în caz de gastrită
În tratamentul gastritelor hiperacide şi al ulcerului gastric sau duodenal, sucul de cartofi este un remediu foarte bun, deoarece este emolient, calmând şi cicatrizând mucoasa digestivă. Tratamentul este simplu: timp de o lună se bea câte un sfert de pahar de suc de cartofi cruzi, de trei ori pe zi. Prima porţie se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
O altă porţie se bea cu 15 minute înainte de masa de prânz, iar ultima, cu zece minute înainte de cină. Sucul poate fi diluat cu apă caldă, dar poate fi adăugat şi în supă sau în ciorbă. De asemenea, extractul crud de cartofi are efectele scontate în constipaţie, în hepatită, în litiază biliară şi în combaterea scorbutului (carenţa vitaminei C).
2 Extractul atenuează durerile reumatice
În caz de reumatism, se administrează câte două linguri de extract proaspăt, obţinut din cartofi cruzi, înaintea meselor principale. Tot pentru reumatici este benefic un decoct obţinut prin fierberea a 30 g de coajă de cartofi cruzi în 250 ml de apă, care se bea zilnic, un interval de cel puţin trei săptămâni.
Această cură asigură organismului un nivel ridicat de săruri minerale şi este un bun detoxifiant. Gustul băuturii poate fi îmbunătăţit cu suc de mere. Sucul cartofului crud este indicat în tratamentul reumatismului pentru efectul lui diuretic, stimulând eliminarea toxinelor şi acidului uric. În plus, amidonul conţinut de cartofi este un bun remediu pentru atenuarea simptomelor asociate acestei afecţiuni (dureri şi umflături la nivelul articulaţiilor genunchiului, şoldului sau la coloană).
3 Alungă migrenele
În cazul migrenelor cauzate de stres sau de oboseală