Bursa a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 0,87%, în linie cu pieţele externe, după numai o zi de creştere uşoară, însă cei mai mulţi dintre investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi au realizat tranzacţii de numai 10 milioane lei. Majoritatea acţiunilor au revenit pe scădere încă din primele minute, indicele general BET-C coborând astfel în deschidere cu 0,3%, în linie cu corecţiile înregistrate de bursele vest-europene. La finalul zilei de marţi, cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, aveau preţuri în scădere în medie cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,14% sub nivelul de la închiderea sesiunii de luni. Deşi au fost puţini, vânzătorii acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au fost nevoiţi să reducă mai mult cotaţiile, pentru a-şi găsi contrapartea.
Astfel, ultimele operaţiuni care s-au încheiat cu aceste titluri erau realizate la preţuri în coborâre în medie cu 2,18%.
În acest context, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv acţiunile celor cinci SIF-uri, a înregistrat un recul de 1,54%.
Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville Andrei Ciubotaru consideră că la sfârşitul lunii iunie atât indicele BET, cât şi BET-FI s-au oprit la nivelurile de rezistenţă, de 5.300 de puncte şi respectiv 24.000 de puncte.
"Spre finalul lunii iunie au vândut investitorii care îşi făceau griji despre efectul măririi gradului de impozitare din România asupra evoluţiei PIB. Cei care au vândut atunci nu au motive acum să reintre în piaţă. Pe de altă parte, investitorii speculativi au reacţionat la creşterea din ultima lună a pieţelor externe şi au cumpărat, ridicând indicii din zona de 4.800 de puncte, respectiv 20.000 de puncte. Aceş