Bursa a încheiat săptămâna în scădere pe o lichiditate destul de scăzută, transferurile cu acţiuni cumulând numai 2,8 mil. euro. Indicele BET a coborât cu 1,6%, iar SIF-urile au pierdut în medie 2,7%. Indicele general al pieţei BET-C a pierdut 0,9%.
Brokerii spun că este posibil ca odată cu liniştirea situaţiei atât pe plan intern, cât şi extern, Bursa să-şi continue tendinţa de apreciere uşoară din ultimele săptămâni. "Bursa a dat nişte semne de dezmorţire în ultimele săptămâni şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe bursele de afară. Dacă pieţele internaţionale continuă tendinţa uşoară de aprecieri, ar putea să crească şi Bursa", spune Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
SIF-urile au deschis vineri uşor pe plus, dar corecţiile au pus stăpânire pe Bursă începând cu a doua parte a şedinţei ca urmare a scăderilor înregistrate pe bursele externe, indicii europeni închizând pe minus în medie cu peste 1%. Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 3,6%, aceste titluri fiind şi printre cele mai lichide din piaţă, corecţii de peste 3% suferind şi acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi respectiv SIF Transilvania (SIF3). Scăderile vin şi după ce CMVM a obligat grupul BT şi grupul din jurul omului Cătălin Chelu să vândă pachete importante la societăţile de investiţii financiare care depăşesc pragul legal de 1% din capital. Titlurile SIF Oltenia au fost cele mai tranzacţionate, acestea închizând cu o scădere mai mică, de 1,4%. Acţiunile Petrom (SNP) s-au aflat în topul rulajelor, acestea coborând cu 2,1%, iar titlurile BRD au pierdut 2,5%.
Acţiunile BVB au fost printre puţinele care au înregistrat creşteri, cu o apreciere de 0,7%, pe plus mai închizând şi Azomureş Târgu-Mureş (AZO), cu un avans de 1%. Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au sărit vineri cu 6,1%, o creştere mai mare înregistrând nu