Autorităţile au plătit beneficiarilor de fonduri structurale peste 370 de milioane de euro în primele şapte luni ale anului, cu 20% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce face ca ţinta de plăţi de 1-1,3 mld. de euro, estimată de reprezentanţii guvernului la începutul anului, să fie greu de atins.
În luna iulie au intrat în buzunarul firmelor şi al autorităţilor publice, rambursări şi prefinanţări de 66,9 mil. euro, ceea ce duce la un grad de absorbţie de 10,3%.
La începutul anului, autorităţile estimau că în 2010 nivelul plăţilor de fonduri structurale va atinge 1-1,3 mld. de euro, bazându-se pe experienţa lui 2009, când ritmul de absorbţie a crescut semnificativ în a doua parte a anului.
Cu toate că nivelul plăţilor efective este încă departe de această valoare, Cătălin Vătafu, consilier pe fonduri europene al primului-ministru Emil Boc, spune că este optimist şi că se aşteaptă ca în a doua parte a anului valoarea plăţilor efective să se tripleze în raport cu primul semestru.
"În semestrul al doilea din 2009, valoarea plăţilor efective a fost de trei ori mai mare decât cea înregistrată în primul semestru. Mergând pe această tendinţă, în a doua parte a anului ar trebui să avem plăţi de circa 900 mil. euro. Acesta era scenariul la începutul anului. Acum rămân optimist, dar este un optimism moderat", precizează Vătafu.
Anul trecut, firmele şi autorităţile publice care au câştigat proiecte pe fonduri europene au primit 600 de milioane de euro ca rambursări şi sume acordate în avans.
"De regulă, multe dintre proiectele contractate îşi derulează în prima parte a anului licitaţiile şi achiziţiile, iar în partea a doua a anului vin cu cererile de rambursare. (...) Sper ca o dată cu îmbunătăţirea legii achiziţiilor publice să nu ne mai lovim de problema contestaţiilor, care este unul dintre principalele impedim