În perioada 2005-2008 băncile acordau fără probleme credite pentru achiziţia de terenuri în vederea dezvoltării unor ansambluri rezidenţiale, iar acum trebuie să execute garanţiile pentru a mai recupera măcar o parte din bani.
"Majoritatea proiectelor anunţate de către dezvoltatorii israelieni în România au rămas pe hârtie, puţine fiind în construcţie. Dezvoltatorii au strâns fonduri prin emisiuni de obligaţiuni pe bursa de la Tel Aviv, banii fiind folosiţi pentru începerea unor proiecte în România", explică mecanismul investiţiilor şi publicaţia israeliană Globes.
Cu alte cuvinte, investitorii s-au împrumutat în Tel Aviv pentru a avea bani să se poată împrumuta în Bucureşti pentru achiziţia de terenuri, iar mai apoi să acceseze credite pentru construcţie.
Piaţa apartamentelor s-a prăbuşit însă, astfel că planurile de dezvoltare au fost date peste cap. Proiectele de locuinţe nu au mai fost începute din cauza vânzărilor slabe, scăderii preţurilor şi reticenţei băncilor de a continua să acorde finanţări în acest segment.
Astfel, singurul proiect început în România de către firmele New Horizon, Profit Building şi Intercolony, potrivit informaţiilor existente, este Odyssea Residential din Bucureşti, dezvoltat în parteneriat de către firmele New Horizon, Profit Building şi austriecii de la Immoeast.
"Nu ştiu dacă se mai lucrează la acest proiect şi nu vă pot da niciun fel de informaţii. Persoana responsabilă lipseşte din ţară până pe 22 august", a declarat Ioana Maftei, reprezentant al firmei care se ocupă de dezvoltarea proiectului.
Ansamblul cu 156 de apartamente a fost început în 2008, iar în acest an ar fi trebuit finalizat. După ce vânzările au avut un ritm de un apartament/lună, dezvoltatorii au anunţat că vor construi într-o primă etapă doar 50 de apartamente. Până în prezent nu a fost finalizată nicio loc