Pe 6 august 1945, aviaţia americană arunca prima bombă atomică din istorie deasupra oraşului industrial japonez Hiroshima. Suflul exploziei, căldura emisă şi radiaţiile n-au lăsat urmă de viaţă pe o rază de mai bine de un kilometru. 140 de mii de persoane au murit imediat sau în anul care a urmat. 65 de ani mai târziu, Statele Unite sunt vineri, 6 august, pentru prima dată, reprezentate la comemorarea acestui act de război, care a marcat intrarea lumii în era armelor nucleare.
Pe 6 august 1945, aviaţia americană arunca prima bombă atomică din istorie deasupra oraşului industrial japonez Hiroshima. Suflul exploziei, căldura emisă şi radiaţiile n-au lăsat urmă de viaţă pe o rază de mai bine de un kilometru.
140 de mii de persoane au murit imediat sau în anul care a urmat. 65 de ani mai târziu, Statele Unite sunt vineri, 6 august, pentru prima dată, reprezentate la comemorarea acestui act de război, care a marcat intrarea lumii în era armelor nucleare.
"Preşedintele Barack Obama estimează că este corect ca americanii să comemoreze bombardamentul de la Hiroshima". Făcând această declaraţie, secretarul de stat american, Hillary Clinton a confirmat prezenţa vineri în oraşul japonez martir a ambasadorului american în post la Tokyo.
"John Roos depune o jerbă de flori, pentru a exprima respectul datorat tuturor victimelor celui de-al doilea Război Mondial", a continuat şefa diplomaţiei americane.
Ca şi până acum, însă, Statele Unite refuză în continuare să-şi ceară scuze pentru atacul de la Hiroshima, urmat trei zile mai târziu de cel de la Nagasaki. Hillary Clinton a reamintit, însă, că şeful Casei Albe este foarte implicat în construirea unei lumi fără arme nucleare.
Apelul lansat la Praga în acest sens, în primăvara anului trecut a fost urmat anul acesta de un summit, ce a reunit 47 de ţări din lume, care s-au angajat să facă totul, pentr