Grupul portughez MonteAdriano, cu afaceri anuale de 400 mil. euro în construcţii, sunt interesaţi de întreţinerea autostrăzilor de pe piaţa locală, un business care ar putea ajunge la sute de milioane de euro în viitor, având în vedere că în următorii ani vor fi absorbite fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi şi vor fi realizate mai multe proiecte în parteneriat public-privat.
Portughezii au finalizat în ultimii cinci ani pe piaţa locală contracte în valoare de 134 mil. euro în infrastructură (reabilitări de drumuri şi şosele de centură) şi într-o fabrică de bio-diesel de la Lehliu. Compania vrea să-şi extindă activitatea pe piaţa locală şi pe segmentul de administrare de autostrăzi.
"Suntem interesaţi să preluăm împreună cu partenerii noştri finanţarea, proiectarea, execuţia şi întreţinerea proiectelor de autostrăzi din România. În Portugalia avem în acest regim "de păstorit" peste 1.000 km de autostradă. Pe piaţa locală circa 70% din activitatea noastră este pe zona de drumuri şi poduri", afirmă Luis Vinagre, directorul general al MonteAdriano, sucursala România.
Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 25 mil. euro pe piaţa locală şi estimează pentru 2010 o creştere uşoară până la 27 mil. euro.
"Vom participa la marea majoritate a licitaţiilor pe care le va avea Ministerul Transporturilor prin CNADNR, cât şi la cele de la consiliile judeţene, dar şi la cele de la Ministerul Mediului", spune Vinagre.
Compania a finalizat luna aceasta lucrările de construcţie a centurii Lugoj (9,8 km), contract cu o valoare de peste 20,8 mil. euro. Contractul a fost câştigat în martie 2008, iar la construcţia proiectului au fost implicaţi 210 muncitori şi ingineri.
MonteAdriano a fost implicată în ultimii cinci ani şi în reabilitarea DN2B Galaţi - Giurgiuleşti, reabilitarea drumurilor judeţene DJ107 şi DJ107D Alb