După mai bine de doi ani de discuţii şi incertitudini, arbitrul pieţei de capital şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au căzut de acord că piaţa RASDAQ trebuie desfiinţată, cei mai valoroşi emitenţi de pe această piaţă urmând să fie transferaţi la cota Bursei iar restul pe sistemul alternativ de tranzacţionare.
Propunerile Bursei de Valori Bucureşti aflate pe masa de lucru a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) stabilesc că emitenţii RASDAQ care au o capitalizare bursieră de minim un milion de euro vor fi selectaţi de Bursă pentru a fi transferaţi pe piaţa reglementată a BVB, în timp ce restul companiilor listate pe RASDAQ vor trece pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) al Bursei. Bursa a mai propus ca emitenţii eligibili să obţină o derogare de la criterii precum un free-float de minim 25%, dar şi de la unele condiţii de menţinere la cota Bursei precum numărul şi valoarea tranzacţiilor zilnice.
Din cele peste 1.400 de companii listate pe piaţa RASDAQ, circa 400 se califică pentru a fi transferate la Bursă, însă transferul nu va fi posibil fără acordul acţionarilor acestora. Printre emitenţii eligibili se numără Prospecţiuni Bucureşti, producătorul de lactate Albalact din Alba Iulia, constructorul Armax Gaz Mediaş, producătorul Ceramica Iaşi, producătorul de tuburi ArcelorMittal Iaşi, compania de aeronave Romaero şi constructorul Socot Târgu-Mureş.
"Colaborăm în prezent cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti în vederea găsirii celei mai bune soluţii de abordare privind restructurarea pieţei RASDAQ, viziunile noastre în acest sens fiind congruente. Prioritar în discuţiile noastre este transferul de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a companiilor eligibile. Vor trece pe piaţa reglementată companiile care au capitalizarea bursieră de cel puţin un milion de euro, indicator care face eligibile un număr de 40