Preţul grâului a înregistrat vineri, pe piaţa americană, cel mai puternic declin de după mijlocul lui 2009, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora fermierii îşi vor spori culturile anul viitor. Scăderea s-a produs după ce preţurile de pe piaţa de profil au crescut până la nivelul maxim al ultimelor 23 de luni, din cauză că Rusia a decis să interzică, începând cu data de 15 august, exporturile de cereale.
Cotaţia grâului cu livrare în decembrie a scăzut cu 60 de cenţi (7,4%), la 7,5525 dolari/buşel la Chicago Board of Trade. Declinul a fost cel mai mare permis într-o sesiune de tranzacţionare pe această piaţă, respectiv cel mai mare înregistrat de preţul grâului după data de 3 iunie 2009. În schimb, pe întreaga săptămână trecută, preţul grâului a urcat cu 8,9 procente.
În cursul zilei de vineri, înainte să scadă, preţul grâului a urcat la 8,68 dolari/buşel, cel mai ridicat nivel de după 26 august 2008. Cotaţia este de peste două ori mai mare comparativ cu nivelul minim al anului curent, înregistrat în 9 iunie: 4,255 dolari/buşel. Pieţele sunt tensionate în condiţiile în care seceta severă a redus producţia de grâu din Rusia. Vremea nefavorabilă a afectat, de asemenea, culturile din Canada, Ucraina şi Uniunea Europeană.
Analiştii sunt de părere că fermierii îşi vor extinde culturile, iar ascensiunea preţurilor nu va mai continua.
A.V. Preţul grâului a înregistrat vineri, pe piaţa americană, cel mai puternic declin de după mijlocul lui 2009, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora fermierii îşi vor spori culturile anul viitor. Scăderea s-a produs după ce preţurile de pe piaţa de profil au crescut până la nivelul maxim al ultimelor 23 de luni, din cauză că Rusia a decis să interzică, începând cu data de 15 august, exporturile de cereale.
Cotaţia grâului cu livrare în decembrie a scăzut cu 60 de cenţi (7,4%), la 7,5525 dolari/buşel la Chicag