Preşedinta Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România a avut-o ca model pe scriitoarea franceză Marguerite Duras, care şi-a pus tot sufletul pentru a-i ajuta pe indonezieni în lupta cu inundaţiile devastatoare.
În aprilie 1990, Rodica Marian a înfiinţat asociaţia Societatea Handicapaţilor Zalău (SHZ), ea însăşi fiind una dintre persoanele care au avut de suferit de pe urma unei dizabilităţi. La început, asociaţia avea filiale în judeţ, dar funcţionarea era mai dificilă în acea formulă, aşa că asocierea a primit un caracter judeţean. În ultimii patru ani, ea a condus şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România.
„Am înfiinţat asociaţia imediat după Revoluţie, numai atunci am avut dreptul de asociere”, explică preşedinta SHZ. Timp de 10 ani, până la pensionarea ei, a dus în paralel munca de profesoară cu activitatea asociaţiei. „A fost perioada cea mai dificilă pentru asociaţie. Trebuia să mergem la fel de fel de cursuri, în consecinţă lipseam mult şi de la şcoală. Dar atunci am pus bazele multor relaţii care ne-au ajutat în proiectele pe care le-am realizat ulterior, cum este şi Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională”, îşi aminteşte Rodica Marian.
Pentru întreaga comunitate
A impelementat patru proiecte PHARE, din fondurile europene de preaderare şi multe altele prin programele Ambasadei Statelor Unite – cum ar fi Grasp şi USAID – sau ale fundaţiilor olandeze. „Dutch Foundation ne-a finanţat patru proiecte, lucru nemaiîntâlnit în România ca o organizaţie să beneficieze de atâtea finanţări”, susţine Rodica. Ea crede că finanţatorilor li s-au părut interesante şi utile temele de proiect; au fost realizate sălile de fitness şi spaţiul rezidenţial pentru tinerii beneficiari care vin de la ţară.
Rezultatele muncii sale nu sunt doar în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi, ci şi în folosul res