Cine vrea sa cunoasca adevarata Italie trebuie sa vina in sudul tarii: Campania, Basilicata si Puglia. Cele mai sarace regiuni si poate tocmai de aceea cele mai spirituale, pentru ca aici traditiile s-au pastrat si transmis din tata in fiu. Oricat veti colinda Italia, nu veti intalni niciunde italieni mai mandri de originile lor decat meridionalii.
Sudul isi povesteste istoria tuturor celor care sunt gata sa o asculte, prin sarbatorile de piata, muzica si dansurile specifice locului, cum ar fi cele cilentane, printre care si faimoasa tarantella.
Ieri a inceput Sarbatoarea Pizzei la Giungano, un satuc ascuns in munte, de unde Golful salernitan apare in toata splendoarea lui. Iar in zilele insorite se vede chiar si Capri de aici. Aici nu exista strazi, ci stradute stramte, unde balcoanele caselor aproape ca se ating unul cu celalalt(vicoletti) si unde este o incantare sa te pierzi. Pe locul unde este acum Giungano s-a dat ultima batalie intre oamenii lui Spartacus si armata romana.
Pentru cinci zile, in fiecare seara, oameni din toate colturile Italiei vin sa petreaca in piata si pe strazi. Femei cu fuste lungi, saluri, tamburine si castagnete canta si danseaza desculte. Nimeni nu poate rezista ritmurilor meridionale. Sunt magice. Vrajesc. Muzica patrunde in tot corpul si te face sa te invarti pana la epuizare. Aceste sarbatori sunt unele din putinele momente in care oamenii isi pierd identitatea individuala si devin uniti. Necunoscutii danseaza impreuna, fara sa piarda ritmul muzicii, pentru ca este el cel care conduce. Nimeni nu poate rezista tarantellei, nici macar cei lipsiti de talentul dansului.
Cred ca sufletul unui popor poate fi cunoscut ascultandu-i muzica populara. Iar cantaretii cilentani si napoletani sunt maestri ai povestii. Ascultandu-i, iti dai seama ca italienii sunt un popor plin de forta, veselie, mandrie si gata sa lupte