Prevenirea diabetului, cresterea nivelului de educatie si consumul de fructe si legume ar putea avea un impact major asupra scaderii riscului de dementa, potrivit cercetatorilor britanici si francezi.
Printre factorii de risc principali ai dementei se numara obezitatea, tensiunea mare si colesterolul crescut, relateaza BBC News.
Cercetatorii au testat pentru semne de dementa un grup de 1.400 de persoane de varsta a treia, luand in calcul inaltimea, greutatea, nivelul educatiei, venitul lunar, mobilitatea, dieta alimentara, consumul de alcool si tutun si au facut si teste de inteligenta.
Eliminarea depresiilor si a diabetului si cresterea consumului de fructe si legume scad riscul de dementie cu 21 la suta, potrivit rezultatelor studiului.
De asemenea, un nivel de educatia mai ridicat ar scadea riscul de dementa cu 18 la suta, in urmatorii sapte ani.
In schimb, eliminarea genei care se pare ca produce dementa ar scadea riscul cu doar 7 la suta.
Potrivit cercetatorilor, cea mai eficienta metoda de a reduce cazurile de dementa ar fi testarea pentru diabet din timp si tratarea depresiilor.
De asemenea, ei sustin ca incurajarea educatiei, indiferent de varsta, si majorarea consumului de fructe si legume ar avea efecte importante, insa admit ca aceste lucruri sunt mai greu de realizat.
Prevenirea diabetului, cresterea nivelului de educatie si consumul de fructe si legume ar putea avea un impact major asupra scaderii riscului de dementa, potrivit cercetatorilor britanici si francezi.
Printre factorii de risc principali ai dementei se numara obezitatea, tensiunea mare si colesterolul crescut, relateaza BBC News.
Cercetatorii au testat pentru semne de dementa un grup de 1.400 de persoane de varsta a treia, luand in calcul inaltimea, greutatea, nivelul