Peste 350 de saşi, plecaţi din Braşov şi stabiliţi în Germania la începutul anilor ’90, s-au întors în ţară pentru câteva zile. Nemţii au venit cu mic, cu mare să se bucure de locurile natale şi de amintirile care îi leagă de cei ce le-au fost cândva vecini, colegi şi prieteni.
Mulţi dintre saşii plecaţi din Cristian, judeţul Braşov, s-au întors după două decenii în comuna în care au crescut, au învăţat sau au muncit. Sutele de nemţi s-au trezit de dimineaţă şi au pornit spre biserică. Au luat parte la o slujbă specială într-unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din localitate, iar fanfara i-a însoţit apoi până la Căminul Cultural, un alt aşezământ ridicat de saşi pe vremuri.
Urmează tradiţia
„Petrecerea se află abia la a doua ediţie, însă se bucură de mare succes în rândul saşilor plecaţi de aici în Germania. S-au adunat 350 de persoane, iar sărbătoarea respectă tradiţiile şi disciplina săsească, astfel încât cei mai în vârstă îşi amintesc cu nostalgie, iar cei mai tineri descoperă o lume nouă şi interesantă", a spus Dragoş Serafim, primarul comunei Cristian.
Pregătirile pentru petrecerea săsească au durat câteva zile, iar totul a fost aranjat după obiceiurile locului. Nemţii au gătit mâncăruri tradiţionale şi au pregătit sala pentru petrecere, au depănat amintiri şi întâmplări care îi leagă de România. Poveştile au fost spuse cu ochii în lacrimi, în română şi germană deopotrivă, în funcţie de generaţie.
„Sunt momente extrem de emoţionante. Aici sunt oameni pe care nu i-am mai văzut de 20-30 de ani, cu care nu mă întâlnesc în Germania, deşi cu toţii locuim acolo. Am venit şi cu copiii, pentru că aceştia nu cunosc şi nu sunt obişnuiţi cu disciplina săsească, cu care pot lua contact doar aici. Saşii urmează ceasul tradiţiei, fără să se abată cu nimic. Farfuriile au fost aşezate cu sfoara, aşa cum se întâmpla pe vremuri. Aş vrea s