In categoria fructelor de mare intra toate vietuitoarele marine comestibile, cum ar fi crevetii, crabii, algele, pestii, calmarii, homarii, caracatitele, midiile, stridiile. In timp, legat de acestea s-au conturat mai multe mituri.
Pentru a sti ce este adevarat si ce este fals din ce se spune despre fructele de mare, publicatia online healthcastle.com a intocmit o lista mituri privind fructele de mare, beneficiind de ajutorul mai multor dieteticieni de renume.
1. Evita fructele de mare daca vrei un colesterol mai mic
Acesta este mitul numarul unu in privinta acestei categorii de hrana. Este adevarat ca fructele de mare au un continut destul de ridicat de colesterol, insa acestea sunt sarace in grasimi saturate.
Se stie ca grasimile saturate si cele trans, gasite in principal in carne si produse ambalate, constituie principalele cauze care duc la cresterea nivelului de colesterol din sange. Prin urmare, fructele de mare afecteaza intr-o proportie foarte scazuta colesterolul din sange.
2. Fereste-te de peste deoarece contine mercur
Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii, 8.000 de persoane ar muri anual daca ar reduce cu o sesime cantitatea de peste ingerata. Desi subiectul mercurului din carnea de peste a fost indelung dezbatut in ultimii ani, specialistii au ajuns la concluzia ca oamenii nu trebuie sa evite toate tipurile de peste, ci doar pe acelea care au un nivel ridicat de mercur, cum ar fi rechinul, pestele spada, macroul rege.
De asemenea, este important de stiut ca gravidele, femeile care alapteaza si copiii mici sunt mai expusi la efectele toxicitatii mercurului, insa, in mod clar, nu toate categoriile de persoane trebuie sa se fereasca de peste.
3. Cu cat este mai gras pestele, cu atat este mai sanatos
Speciile de peste gras, cum ar fi