De jumătate de secol, pilulele contraceptive au devenit un element esenţial din viaţa oricărei femei, una din trei femei de pe Bătrânul Continent având mereu asupra sa blisterul cu anticoncepţionale.
Mereu în geantă, pe noptieră înainte de culcare, dimineaţa, lângă periuţa de dinţi. Un lucru este cert. De 50 de ani, anticoncepţionalele au devenit un element esenţial, de care femeile nu trebuie în nici un caz să uite. O europeancă din trei are mereu la purtător deja celebrul blister. La început, pilulele păreau mici obiecte neidentificate şi se numeau Enovid. Au fost lansate pe piaţa americană pe 9 mai 1960. „Pilula care a eliberat sexul“, scria Times cu litere de o şchioapă. Cu timpul, pilula a primit denumiri din ce în ce mai puţin ştiinţifice, însă mult mai feminine: Arianna, Minesse, Yasmine, Kaira. Ambalajele au devenit colorate, blisterul a luat diverse forme geometrice, fiind pătrat, dreptunghiular sau rotund. După descoperirea revoluţionară a biologului american Gregory Pincus, cercetările au ajuns atât de departe încât astăzi există peste 40 de tipuri de anticoncepţionale, cu sau fără estrogen, cu mai mult sau mai puţin progesteron, „mini“ sau „light“, mono sau trifazice. De aproximativ un an a fost lansată şi pilula „bio“, complet naturală, care conţin etinil-estradiol, acelaşi estrogen produs de organismul femeilor.
Sigure şi populare
Indiferent de formele pe care le îmbracă, este cert că anticoncepţionalele continuă să fie cea mai sigură şi mai populară metodă contraceptivă. Indicele Pearl, care măsoară numărul de sarcini nedorite, este de 0,1 la sută, faţă de 2 la sută în cazul prezervativului sau de 20-30% în cazul metodei coitului întrerupt (coitus interruptus), cunoscută ca şi metoda retragerii. Potrivit studiilor efectuate la nivel european, femeile care folosesc anticoncepţionale au o viaţă sexuală mult mai activ