Lotul României, format din ardeleni, munceşte pe brânci în acest weekend la Gilău. Cei mai experimentaţi bărbaţi din ţară în tăiatul de lemne vor crăpa zeci de butuci astăzi şi mâine, când au loc calificările pentru Campionatul Mondial de Tăiat Lemne, care va avea loc la Tirol, în luna septembrie.
Cinci bărbaţi puternici şi rapizi, şase probe şi multă sudoare sunt igredientele unui spectacol pe care românii îl gustă mereu pe canalele sportive. Este vorba despre Campionatul Mondial de Tăiat Lemne, care va avea loc, în acest an, la Tirol, în Austria. Până atunci, cei cinci români care compun lotul ce va reprezenta ţara noastră peste hotare se antrenează din greu lângă Cluj-Napoca, la Gilău. Astăzi au loc runde de antrenamente, iar mâine se vor alege competitorii pe fiecare categorie, dar şi persoana care va candida la categoria individual.
Fiecare membru din lot, care este realizat în întregime de ardeleni, se antrenează la categoriile tăiere pe înălţime, verticală şi orizontală, joagăr, drujbă şi super-motoferăstrău. Aceştia sunt antrenaţi de orădeanul Nagy Botond, singurul român care a participat până în prezent la un asemenea campionat, anul trecut. După competiţie, acesta a reuşit să organizeze cu ajutorul unei companii din domeniu Campionatul Naţional de Tăiat Lemne, care a avut loc în această vară.
Un butuc, tăiat în 30 de secunde
„În competiţie contează rapiditatea şi timpul pe care îl scoţi. Evident, şi tăierea trebuie să fie bună. Un competitor are nevoie de tehnică, nu doar de lovituri puternice”, ne-a explicat Nagy Botond. În medie, un butuc din esenţă de plop este tăiat în circa 30 de secunde. „Un bărbat normal, la pădure, ar tăia un asemenea butuc în aproximativ 20 de minute”, a afirmat Nagy. De asemenea, e nevoie şi de condiţie fizică şi unelte speciale: ferăstraie, topoare şi drujbe.
Echipa îşi propu