Ministerul Mediului a cheltuit aproximativ 30.000 de euro pentru a identifica apele în care mai înoată lostriţa, un peşte aproape dispărut. A depistat-o inclusiv în marile râuri ale patriei.
Pentru mulţi, lostriţa e doar personajul fantastic al prozei lui Vasile Voiculescu, o arătare strălucitoare ce ia minţile unui flăcău de pe Bistriţa. Când a scris povestirea cu acest nume, Voiculescu a pornit de la legenda "dracului din baltă", populară prin nordul ţării. De atunci şi până acum, chiar şi existenţa lostriţei în apele României a căpătat aură de legendă.
Se credea că a dispărut cu totul din majoritatea zonelor, după ce a fost pescuită pe rupte. Recent însă, specialiştii au aflat că se înmulţeşte pe neştiute în râurile României şi vor să repopuleze zone întregi.
S-a adaptat foarte bine în lacurile de acumulare
Redescoperirea lostriţei are ceva dintr-un film poliţist. În septembrie anul trecut, Ministerul Mediului a pus o firmă pe urmele sale. Şi "detectivii" au găsit-o recent, după ce au colindat toată ţara, după ce au "scanat" apele. Întreaga misiune a costat 30.000 de euro. Acum e clar: peştele răpitor a găsit calea spre supravieţuire.
"Specia Hucho hucho (denumirea ştiinţifică a lostriţei - n.r.) a fost semnalată în mai multe râuri principale cum ar fi Olt, Mureş, Vaser, Lotru, Jiu, Argeş, Cerna. La momentul actual o mai întâlnim în râurile Bistriţa, Vişeu, Tisa. Datorită condiţiilor de mediu şi repopulărilor efectuate în anii ’60, specia s-a adaptat foarte bine în lacurile de acumulare şi o întâlnim în Bicaz, Vidraru, Pecineag, Brădişor", explică specialiştii din cadrul Ministerului Mediului.
Autorităţile au stabilit deja şi o listă de măsuri ce ar trebui luate, pentru a proteja specia şi a o înmulţi. Aşa că zonele în care s-a stabilit că înoată acest peşte de legendă vor fi atent monitorizate, i