La Eugen Săndică, chirurg cardiac în Germania, ajung mulţi copii din România cu probleme cardiace grave, consideraţi inoperabili. Este primul şi unicul medic din lume care a intervenit chirurgical pe inima unui copil de 660 de grame, salvându-i viaţa. Săndică operează într-o clinică lângă Dortmund.
Mai citeşte şi:
Ce intervenţii nu se fac vara
Ce şanse au copiii care se nasc cu malformaţii cardiovasculare în România?
În mod normal, aceşti copii ar trebui să aibă şansa să ducă o viaţă cât mai apropiată de normalitate. E necesară instituirea unui program coerent care să-i implice pe toţi cei care vin în contact cu aceşti pacienţi: ginecologi, neonatologi, pediatri cu sau fără specializare în cardiologia pediatrică, chirurgi cardiaci pediatri. Scopul principal al acestui program ar trebui să fie acela de a oferi tratament de specialitate adecvat şi la momentul optim.
Pot fi depistate malformaţiile inimii încă din viaţa intrauterină?
În prezent e posibil acest lucru şi în România, iar descoperirea unei malformaţii cardiace prenatal are o importanţă deosebită. Există o serie de afecţiuni extrem de severe care pot duce la decesul nou-născutului în primele ore sau zile după naştere, de aceea naşterea trebuie să aibă loc în vecinatatea unei unităţi medicale experimentate în corecţia malformaţiilor cardiace la nou-născut. Anul acesta am avut deja două gravide din România care au venit cu aproximativ două săptămâni înainte de data estimată a naşterii în Bad Oeynhausen. Naşterea a avut loc în maternitatea din vecinătatea clinicii, iar copiii au fost imediat preluaţi în unitatea noastră de terapie intensivă. I-am operat la două, respectiv cinci zile după naştere, iar evoluţia lor ulterioară a fost foarte bună.
Ce credeţi că lipseşte sistemului medical românesc?
Problema e complexă şi îndelung comentată. C