Infrastructura, serviciile sau dezinteresul investitorilor ucid afacerile. Problemele turismului românesc trimit clienţii peste graniţă, unde românii ridică la cer profiturile maghiarilor.
Patronii pensiunilor din Moneasa, judeţul Arad, se plâng că turiştii nu au foarte multe variante de distracţie şi de aceea nu vin în staţiune. „Omul trebuie să aibă ce să facă. Ar mai fi nevoie de alte servicii date de comunitate. Vara există variante pentru divertisment, dar iarna nu prea sunt”, a spus Emilia Cîndea, proprietarul vilei „Club Castel“ din Moneasa.
Soluţii pentru iarnă
Hotelierii din Moneasa spun că o pârtie de schi ar salva situaţia. „Ar trebui o pârtie de schi, ca să prelungim sezonul. Am depus un proiect, dar noi suntem abia la 300 de metri şi prioritate au staţiunile de la peste 1.000 de metri. În plus, administraţia locală le-a propus agenţilor economici un parteneriat public privat pentru pârtie, dar au spus că nu au bani”, a spus Terente Condea, primar în Moneasa.
Edilul mai spune că eforturile comunităţii de a atrage turişti sunt anulate de serviciile proaste şi preţurile mari ale patronilor de pensiuni. „Aici am pus la punct drumurile, organizăm festivaluri numeroase să le prezentăm turiştilor ce au hotelierii mai bun, dar ei îşi dau singuri autogol cu servicii slabe şi preţuri mari”, a spus Terente Condea, primar în Moneasa.
Variantele puţine de petrecere a timpului sunt o problemă şi pentru agenţii economici din Caraş –Severin. „Zona nu e animată. Până şi la pontoanele de la Trei Ape trebuie să plăteşti taxă de intrare, ca să bei un suc”, a spus Monica Paşcalău, proprietara pensiunii Gotschna din Gărâna.
Spaima turiştilor
Patronii de pensiuni Valea Jiului se confruntă cu infrastructura deficientă. „Drumul spre Herculane ar scoate Valea Jiului din fund de sac. Asta ar fi o prima lucrare serioasă care să