Un copil care a trecut prin liceul "Lucian Blaga" ar putea da lectii de demnitate nationala"
Cati dintre noi, cetateni ai Romaniei, stim exact unde se afla, pe harta, Transnistria? Cati am fost la Tiraspol sau macar am citit despre fratii nostri romani din acea nefericita parte a Basarabiei, care, in aproape toata existenta lor, au cunoscut exclusiv stapanirea ruseasca si ucraineana? Dupa razboiul de secesiune din 1992, cand si-au pierdut viata mii de romani basarabeni in confruntarea cu militiile comuniste transnistrene, sustinute de Armata a 14-a, politicienii bolsevici, Smirnov, Maracuta si altii, au proclamat independenta asa-zisei Republici Transnistrene. Cum era de presupus, viata sutelor de mii de romani din satele si orasele de acolo a devenit un cosmar. Si pentru ca identitatea romaneasca sa fie stearsa, atacul principal a fost dat asupra limbii romane, asupra alfabetului latin si a istoriei romanesti.
Eleva Padurean Elena, autoarea scrisorii pe care o publicam, invata in clasa a XI-a a Liceului romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol. Cititoare a revistei "Formula AS", ea a considerat important sa aduca la cunostinta romanilor, cateva evenimente importante, legate de existenta scolii in care invata si care a sarbatorit, recent, 19 ani de la infiintare. O adevarata victorie a romanilor transnistreni.
Atac la limba romana
In Transnistria traiesc aproximativ 550 de mii de locuitori, din care romanii constituie aproximativ 40%.
Pe scena scolii la aniversare Insa aceasta proportie nu inseamna ca ei pot studia liber limba romana, pe care au mostenit-o de la inaintasi. Aici, in zona ocupata de separatistii rusi, limba romana este persecutata, are loc o epurare etnica a bastinasilor romani.Cel mai mult au de suferit copiii care invata in cele opt scoli romanesti din Transnistria. Sufera si cei care-si dau copiii la a