Decizia Statelor Unite ale Americii de a trimite portavionul USS George Washington în apele internaţionale din proximitatea coastei chineze, pentru a participa alături de forţele militare sud-coreene la exerciţii armate de amploare, a stârnit reacţia virulentă a Beijingului. Pentru prima oară de la sfârşitul Războiului Rece, supremaţia SUA este contestată.
În culisele conflictului de decenii dintre cele două Corei, escaladat în martie de scufundarea navei Cheonan, se desfăşoară o bătălie nevăzută cu miză mult mai mare pentru securitatea globală.
Imediat după ce Statele Unite ale Americii au anunţat că vor participa alături de forţele Seulului la exerciţii militare în proximitatea Peninsulei Coreene, China şi-a exprimat dezacordul, avertizând asupra riscurilor de securitate la care este expusă.
Generalul Ma Xiaotian, adjunctul Statului Major al Armatei chineze, şi Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, au lansat luna trecută o poziţie oficială fermă: “drepturile teritoriale ale Chinei sunt ameninţate”.
Un portavion nuclear la porţile capitalei chineze
Săptămâna trecută însă, navele americane au tăiat apele din Marea Japoniei, iar în decursul perioadei următoare planurile vizează intrarea în Marea Galbenă, pe costa vestică a Peninsulei Coreene.
Recent, Pentagonul a anunţat că portavionul USS George Washington va fi parte a manevrelor operate în această zonă. “Sunt ape internaţionale şi ne rezervăm dreptul de a derula exerciţii oriunde în lume” au susţinut oficialii de la Pentagon, ignorând semnalele trimise de Beijing.
Reacţia a fost instantă în ţara cu gradul cel mai accelerat de dezvoltare de pe glob – “Fratele cel Mare îşi încordează muşchii” a scris presa controlată de Beijing, iar pe canalele agenţiilor media occidentale au ajuns informaţii cu privire la