Internetul ofera acces nelimitat tuturor pentru a se angaja in comertul global. Infractorii isi dau seama de sansele nelimitate pentru fraude care se pot comite pe scala mondiala. Este vorba de asa-numitele fraude electronice.
In articolul precedent am descris unele dintre cele mai populare metode de fraude electronice. In continuare puteti afla despre alte sisteme de fraude electronice pe Internet.
1. Web site-urile frauduloase
Web site-urile frauduloase devin din ce in ce mai numeroase. In timp ce navighezi pe Internet descoperi ca cineva ofera un televizor cu plasma, cu o diagonala de peste 1,5 m pentru numai 699,00 dolari americani. Un pret excelent, din moment ce produse similare se vand cu peste 2.500 de dolari.
Te grabesti sa "apuci" acest chilipir si platesti cu carte de credit, carte de debit sau cu un cec bancar. Ti se multumeste pentru "comanda" si ti se spune ca televizorul va fi expediat a doua zi. Astepti, si dupa o saptamina trimiti un e-mail ca sa afli ce s-a intamplat cu comanda ta. Ti se spune ca televizorul inca se afla "in tranzit". Mai astepti inca o saptamina, si, nelinistit, incerci sa mai trimiti un e-mail. Spre surprinderea ta nu mai poti gasi web site-ul acelei "companii".
E o metoda de frauda "standard": oamenii fac reclama falsa pe un web site, incaseaza tot ce pot in vreo 30 de zile si inchid operatiunea, deschizand alta la fel, dar cu alt nume. Totul se bazeaza pe "psihologia chilipirului".
2. Munca la domiciliu
Munca la domiciliu, in special la momentul actual cand toata economia mondiala schiopateaza din greu, formeaza tinta perfecta pentru infractiunile pe Internet. Se face reclama atractiva, in sensul ca tot ce ai de facut este sa primesti plati prin posta, sa tii contabilitatea lor, sa-ti retii un comision de 10% si sa trimiti restul banilor, in forma