Ion Udroiu, în vârstă de 82 de ani, este ultimul localnic din satul Ştefăneşti care mai practică olăritul. Satul Ştefăneşti, care aparţine de oraşul Târgu Cărbuneşti, era cunoscut drept Horezu Gorjului, aproape toţi sătenii ocupându-se cu olăritul.
Bătrânul Ion Udroiu este ultimul olar din satul Ştefăneşti, care era altădată patria olăritului din judeţul Gorj. Cu toate că are o vârstă foarte înaintată, acesta lucrează şi acum, însă nu aşa cum o făcea în tinereţe. „Mai fac cam două cuptoare pe an că nu pot să lucrez mai mult. La un cuptor intră cam 500 de bucăţi de difierite mărimi şi forme, de la ulcele, oale şi până la ceşti de ţuică mai mari sau mai mici. Lutul este foarte aproape şi e de bună calitate“, ne povesteşte ultimul olar din Horezu Gorjului. Soţia îl ajută la pictarea produselor. Viorica Udroiu are 73 de ani şi toată viaţa şi-a ajutat soţul. Culorile sunt naturale. „Eu pictez modelele în negru şi roşu. Culorile le găsim tot în pământ“, ne spune Viorica Udroiu.
Culori naturale şi mâncare gustoasă
Bătrânul mai merge şi acum prin târguri să-şi vândă oalele şi ulcele, dar nu prea mai au căutare. Ultima dată, în urmă cu puţin timp, a fost în târgul de la Polovragi, cel mai mare din ţară, dar nu prea a vândut mare lucru: „Nu prea am rămas cu bani, pentru că abia am plătit transportul. Nu se mai caută oalele şi ulcelele din lut. Mai multă străinii cumpără, decât românii. Când vin în oraş, străinii vin mereu şi cumpără de la mine“. Viorica Udroiu nu înţelege de ce nu se mai caută oalele din lut penbtru că mâncarea gătită în acestea are un gust deosebit: „Nimic nu se compară cu mâncarea făcută într-o oală din lut. Mâncarea este mult mai gustoasă“.
„Am făcut vagoane de oale, ulcele şi ceşti“
Ion Udroiu a învăţat meseria de olar de la tatăl său, aceast meşteşug fiind o tradiţie îndelungată în familia lui