Persoanele care lucrează în industria chimică sunt cele mai expuse. Metalele grele pot fi eliminate din organism prin tratamentul cu agenţi chelatori, medicamente-antidot. Această terapie se face numai sub supraveghere medicală strictă.
Aerul poluat şi unele alimente pot fi sursă de metale grele care, în timp, se acumulează în organism, având efecte nocive. Cel mai mare risc de intoxicare cu metale grele îl au însă persoanele care lucrează în mediu toxic.
Astfel, au o expunere mai mare la intoxicaţia cu plumb „lucrătorii din fabricile de acumulatoare, cabluri, operatorii chimici, topitorii, sticlarii, lucrătorii din fabricile de gloanţe, vopsitorii sau lucrătorii în fabrici de vopsele, tipografii, precum şi manipulatorii de benzine cu plumb", afirmă prof. dr. Victor Voicu, şeful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie şi Psihofarmacologie Clinică a UMF „Carol Davila" din Bucureşti.
Intoxicaţia cu fier, un alt metal greu, poate apărea şi în urma ingestiei de medicamente care conţin fier, de exemplu, astfel de accidente fiind frecvente mai ales în rândul copiilor.
În intoxicaţiile acute sau cronice cu metale grele, se poate recurge la terapia cu agenţi chelatori, compuşi chimici medicamentoşi care fac parte din categoria antidoturilor. Chelatorii împiedică absorbţia metalelor grele în organism şi le grăbeşte eliminarea.
Terapia se face cu monitorizare medicală
Tratamentul cu agenţi chelatori trebuie iniţiat numai de medicul specialist, fiind recomandat să se administreze în secţii de toxicologie clinică, în clinici de boli profesionale sau coordonat în cazul unor boli specifice, de medici hematologi sau neurologi.
„În intoxicaţiile acute, tratamentul se face în secţiile de terapie intensivă, cu monitorizarea permanentă a funcţiilor vitale şi a constantelor biologice. În bolile cronice cu acumulare de metale în organism, trat