În timp ce statul român dă afară din bugetari fără a lua în calcul dacă are de pus altceva în loc, alte ţări ale Uniunii Europene îi aşteaptă pe disponibilizaţii sau posibilii viitori disponibilizaţi ai României cu braţele deschise. Este si cazul îngrijitoarelor şi asistentelor de la Azilul de Bătrâni din Reşiţa.
„Cum româncele sunt sufletiste şi nu se dau în lături de la nicio muncă pe ce li se oferă dacă sunt plătite corespunzător, străinii le preferă şi le aşteaptă cu braţele deschise, mai ales atunci când vine vorba de îngrijirea bătrânilor lor", spun localnicii din Reşiţa. Astfel că, zecile de îngrijitoare care vor fi date afară în urma reducerilor de personal care afectează şi instituţiile de protecţie socială, cum ar fi căminele de bătrâni, şi-au găsit de lucru peste graniţă. Dacă în România câştigau cel mult 700 de lei, în Austria ele câştigă şi până la 1.500 de euro.
A început exodul
Cincisprezece îngrijitoare de la Centrul pentru Vârstnici din Reşiţa şi două de la Centrul din Sacu au plecat deja la muncă în străinătate, mai precis să ingrijească bătrâni la domiciliu. Aceasta înseamnă aproape 10% din angajate. Femeile şi-au făcut o socoteală şi şi-au dat seama că, decât să lucreze pe câteva sute de lei în România, mai bine îngrijesc bătrâni pentru 1.000 sau chiar 1500 de euro în Germania, Italia sau Austria. Din cele 150 de îngrijitoare de la Centrul din Reşiţa se pare că vor mai fi disponibilizate încă treizeci, dar acestea nu au de ce să se teamă că işi vor găsi de lucru peste graniţă.
Pavel Fiştea, directorul Centrul pentru Vârstnici Reşiţa, spune că ,,fetele noastre sunt calificate. Ele lucrează aici cu sufletul, iar toată lumea ne simţim aici ca într-o familie. După ce vor pierde 25% din salariile şi aşa mici, multe îngrijitoare vor pleca fiindcă sunt calificate, sunt bune şi căutate. Nu am ce face, asta este situaţia, î