Muzeul Holocaustului de la Washington D.C. contestă emiterea unei monede comemorative cu Patriarhul Miron Cristea, pe care îl acuză de antisemitism în anii când a fost prim-ministru (1938-1939)
Banca Naţională a României (BNR) este ultima instituţie intrată pe lista "rasiştilor" şi a "antisemiţilor" monitorizaţi de Muzeul Holocaustului din capitala americană Washington D.C. Banca centrală a României este acuzată de a fi emis o monedă comemorativă cu Patriarhul Miron Cristea, care a semnat - în calitate de premier în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea - o lege rasistă.
Actul la care se referă Muzeul Holocaustului este un amendament adus legii cetăţeniei române, care a retras cetăţenia pentru 225.000 de evrei care intraseră în România după 1918. Ei reprezentau circa 37% din totalul populaţiei de origine evreiască, iar legea instituită de regimul autoritar al lui Carol al II-lea deschidea calea altor restricţii similare, în vigoare până în 1944. Potrivit The Daily Telegraph, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a răspuns acuzaţiei de la Washington spunând că "prin emiterea acestor monede, categoric nu vrem să trimitem un mesaj rasist, xenofob şi anitsemit". BNR "face o distincţie clară între patriarh şi prim-ministru", a adăugat Isărescu, în condiţiile în care moneda este menită comemorării a 85 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe din România Mare. Totuşi, precizează publicaţia britanică, Isărescu a ţinut seamă de scrisoarea de protest primită de la Washington şi a decis înfiinţarea unei comisii care "să analizeze situaţia şi să vină cu o soluţie". "O decizie ar trebui să fie făcută publică în câteva zile", a anunţat Isărescu.
Cotidianul britanic insistă asupra "vinovăţiei" Patriarhului Miron Cristea, precizând că o comisie internaţională de istorici ar fi ajuns la concluzia, în 2004, că înaltul ierarh ortodox şi