Premierul bulgar, Boiko Borisov, şi preşedintele sârb, Boris Tadici, au decis pe unde va trece secţiunea terestră a conductei South Stream care le va traversa teritoriul, a declarat Borisov la postul de televiziune bTV, citat de RIA Novosti.
Conducta va pleca din Rusia şi va traversa Marea Neagră până la portul bulgar Burgas, unde va începe porţiunea terestră. Gazoductul va trece pe lângă Sofia, capitala Bulgariei.
În Serbia, conducta va ajunge în apropierea oraşului Dimitrovgrad, la 65 de kilometri de Sofia, apoi va continua până la Alexandropolis, pe costa Mării Egee, în Grecia. În total, conducta terestră va avea circa 300 de kilometri.
„Pentru Serbia , Dimitrovgrad este cea mai convenabilă rută. Pentru noi nu este foarte important acest lucru, pentru că gazoductul oricum va trece prin Sofia", a spus Borisov.
Gazprom şi Eni, dezvoltatorii proiectului South Stream, au semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru realizarea părţii de pe uscat a conductei.
Ruşii au îmbătat românii cu declaraţii
La începutul acestui an, Gazprom a anunţat posibilitatea relocării părţii terestre din Bulgaria în România, după ce premierul bulgar spusese că vrea să renunţe la toate proiectele energetice în colaborare cu ruşii. Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a venit special la Bucureşti pentru acest lucru.
Gazprom îi promisese României posibilitatea de a face parte din proiect, în funcţie de rezultatele unui studiu de fezabilitate care va fi gata la finele acestui an. Ruşii chiar au cerut date tehnice despre platoul continental românesc, informaţii pe care românii s-au bucurat să le ofere, în speranţa atragerii gazoductului pe teritoriul ţării noastre.
În urmă cu o lună, însă, Executivul de la Sofia a revenit asupra sentimentelor faţă de partenerii ruşi, iar un