Revista “Observator cultural” anunţă că, după doi ani, a reluat serialul intitulat “Ascensiunea lui Traian Băsescu”, cu episoade despre cariera postdecembristă actualului preşedinte şi cu un bonus din partea autorului Marius Oprea: „Umbrele trecutului. Colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea“.
Începutul noii serii biografice - “Traian Băsescu pornea la drum în zilele Revoluţiei şi apoi, prin hăţişul tranziţiei, cu cîteva avantaje. În primul rînd, spre deosebire de mulţi alţi membri ai guvernului Dăscălescu, din care făcuse parte, el şi-a păstrat funcţia spre care fu-sese propulsat cu numai două luni înainte de prăbuşirea regimului comunist şi pe care o obţinuse cu aprobarea Elenei Ceauşescu, aşa cum el însuşi a declarat într-un interviu, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale” – la care se adaugă adversitatea dintre cei doi m-a lămurit repede asupra conţinutului, dar cuvintele “istoric” şi “biografie” m-au făcut să merg mai departe.
Biografia lui Marius Oprea este de fapt o compilaţie din decupaje din presa vremii, subiectiv alese, şi consideraţii personale ale autorului. Aflăm că lui Băsescu i se spunea Colombo înainte de 89 şi Bermude după ce a dispărut Flota, se descriu cu amănunte orele petrecute de Traian Băsescu la Revoluţie şi obţinerea controversatei legitimaţii CFSN care i-ar fi dat acces la dosarele Securităţii, se vorbeşte de implicarea morală a lui Băsescu în Mineriada din 90, prin susţinerea ulterioară a lui Gheorghe Dobre, cel care ar fi facilitat venirea minerilor la Bucureşti, la conducerea ministerului Transporturilor şi se insistă pe complexul pe care actualul preşedinte l-ar avea în faţa lui Ion Iliescu.
Cum orice biografie trebuie să aibă şi o parte personală, Marius Oprea nu uită de relaţiile familiale ale lui Băsescu, de ora la care servea cafeaua sau când obişnuia Maria Băsescu să facă piaţa. Do